Нове покоління автомобілів Volvo оснастять технологією автономного водіння LiDAR від Luminar

10:05 | ТРАВЕНЬ 14 2020
Нове покоління автомобілів Volvo оснастять технологією автономного водіння LiDAR від Luminar

Встановлюючи нові стандарти безпеки, компанія Volvo Cars співпрацює з розробником програмного забезпечення Luminar, аби оснастити наступне покоління своїх авто інноваційною технологією LiDAR. Незабаром світ побачить першу повністю автономну, високоінтелектуальну та самокеровану технологію для автономних автомобілів.

Авто наступного покоління, на основі модульної платформи SPA 2, виробництво яких заплановано на 2022 рік, будуть готові до оснащення технологією автономного водіння Luminar LiDAR, інтегрованою у дах. Програмне забезпечення оновлюватиметься через бездротовий зв’язок, а функція Highway Pilot забезпечить повністю автономне водіння на дорозі після попередньої перевірки. Функція активується після її перевірки на сумісність із окремими географічними локаціями та дорожніми умовами. Це передбачено для додаткової безпеки водія та пасажирів.

Директор з технологій Volvo Cars Генрік Ґрін підтвердив, що автономне водіння може стати однією з тих провідних технологій в історії, які рятують життя. Його потрібно впроваджувати безпечно і відповідально, водночас «оснащення наших майбутніх автомобілів технологією, потрібною для прийняття безпечних рішень, є важливим кроком у цьому напрямку», — прокоментував Ґрін.

На додаток до функції Highway Pilot, Volvo Cars та Luminar досліджують роль LiDAR у вдосконаленні майбутніх систем допомоги водію (ADAS). Партнери фокусуються на майбутньому оснащенні всіх авто на платформі SPA 2 датчиком LiDAR як стандартним.

Датчики LiDAR є основою технології Luminar: вони випромінюють мільйони імпульсів лазерного світла для фіксації положення об’єктів, скануючи навколишнє середовище у 3D-форматі і створюючи тимчасову онлайн мапу без підключення до інтернету. Сама технологія LiDAR — це ключ до створення автомобілів, які будуть безпечно орієнтуватися в автономному режимі. Це гарантія реалістичного сприйняття навколишнього простору, яке камери та радари не в змозі забезпечити самостійно. Тому LiDAR стає ідеальною для швидкого прийняття безпечних рішень навіть у складних умовах навколишнього середовища.

Щоб запустити функцію Highway Pilot, технологія Luminar поєднуватиметься з низкою програм та функцій. Серед них: програмне забезпечення для автономного водіння, камери, радари, системи резервного керування для функцій рульового управління, гальмування та енергії акумулятора. Їх встановлять на майбутніх автомобілях Volvo, обладнаних для автономного водіння. Разом, це усі потрібні функції для безпечного і повністю автономного керування на дорогах.

«Незабаром ваш Volvo зможе автономно їхати по шосе, коли авто визначить, що це безпечно, — каже Генрік Ґрін. — У цей момент Volvo бере на себе відповідальність за керування, і ви можете розслабитися, відвести очі від дороги і руки від керма. З часом бездротові оновлення поширяться на більше областей, де авто зможе їхати самостійно. Для нас безпечне впровадження автономного водіння — це поступовий процес».

У планах двох компаній — подальша перевірка технології LiDAR та її запуск у масове серійне виробництво. Адже для компанії Luminar із Силіконової долини партнерство з Volvo Cars означає лише перше постачання цієї технології у серійне виробництво. Volvo Cars також підписала угоду про можливе збільшення своєї частки капіталу в операціях Luminar.

«Volvo — це лідер у сфері автомобільної безпеки, який провів стандартизацію для технологій, що рятують життя. Ми вже вирішили основні питання, пов'язані з вартістю, продуктивністю та класом авто, щоб зробити серійне виробництво можливим. Разом з Volvo ми зробимо цю технологію доступною для всього світу», — вважає Остін Рассел, засновник і СЕО компанії Luminar. За його словами, наступна ера безпеки — це епоха автономного водіння на дорогах.