30 років впровадження вбудованої подушки безпеки для дітей

21:05 | ТРАВЕНЬ 30 2020
30 років впровадження вбудованої подушки безпеки для дітей

Вперше ця штуковина з'явилася на моделях 800-й серії в 1990 році (перші зразки випробовувалися з 1978 р).

Спочатку вона являла собою вдосконалений підлокітник-трансформер по центру другого ряду. Але навіть в такому варіанті фіксація дитини ременем була гарантованою на відміну від пристібного дитячого сидіння, де ймовірність помилкової установки була висока.

Ще один безперечний плюс - подушка завжди в автомобілі і її просто неможливо забути вдома або в багажнику іншої машини. Наступною сходинкою розвитку стали вбудовані подушки на бічних місцях, що дозволяли безпечно перевозити двох дітей (прем'єра в 1995 році на Volvo S40).

Ось як коментує нововведення Лотта Якобсон, технічний керівник центру безпеки Volvo Cars: «Поява першої інтегрованої опорної подушки для підвищення безпеки дітей стало величезним кроком вперед для безпеки малолітніх пасажирів. Одним з ключових переваг такої утримує системи є те, що вона розроблена як частина сидіння, тому ремінь безпеки знаходиться в більш безпосередньому контакті з тілом дитини, усуваючи можливість провисання, як це може статися з покупним аксесуаром».

Але і це рішення не стало остаточним, оскільки в 2007 році Volvo запропонував дворівневий варіант вбудованої подушки, що дозволяє перевозити малечу різного віку (і зростання!) З максимальною безпекою.

При цьому дітям стало зручніше дивитися у вікно - додаткова зайнятість чада спогляданням місцевості менше відволікає водія. Як це не парадоксально, не дивлячись на простоту, така система сьогодні використовується обмеженим числом виробників.

Експериментальний Volvo PV544 з дитячим сидінням 1964 року.

 

Проблемами дитячої безпеки Volvo займається понад 50 років. У 1964 році шведи зазнали перший прототип дитячого сидіння на моделі PV544. Трьома роками пізніше клієнти могли замовити переднє пасажирське двостороннє сидіння, повертається проти ходу, коли в ньому перевозили дитину.

У 1972 році компанія запропонувала окреме дитяче крісло, встановлюється поруч з водієм, в 1976 - додаткову подушку для дитячого вбудованого сидіння, в 1999 - вперше в світі дитяче крісло з кріпленнями Isofix (установка проти напрямку руху).

А найбільш сучасне рішення - проект надувного сидіння, яке в неробочому стані поміщається в компактний рюкзак і може використовуватися також в літаках.