Електромобіль взимку: на словах та на ділі

12:12 | ГРУДЕНЬ 24 2021
Електромобіль взимку: на словах та на ділі

Про експлуатацію електромобілів взимку ходить безліч міфів: погано заряджається, швидко розряджається, в салоні холодно і рукавички краще не знімати. Та якщо знати декілька простих правил – більшість електромобілів у зимовій експлуатації не поступатимуться авто з ДВЗ, а інколи їх навіть перевершать.

Де зберігати?

Більшість автомобілів українці тримають надворі, хоча взимку раціональніше зберігати їх у підземному паркінгу, гаражі тощо. Це заощадить час на очищенні від снігу та льоду, та й авто менше промерзає. До того ж, це – економія електроенергії. Увімкнені обігріви обледенілого скла та дзеркал витрачають кіловати тягової батареї. 10 хв обігріву можуть зменшити запас ходу на декілька кілометрів.

Якщо ж залишати електромобіль на тривале зберігання, підключеним до зарядної станції, то навіть з побутовою розеткою за ніч батарея отримає 15-20 кВт·год енергії, якої у мороз вистачить на 80-100 км пробігу. А якщо електромобіль може дистанційно прогріти салон, то енергія надходитиме не з батареї, а з мережі.

Як заряджати?

Фізика процесу заряджання літій-іонних акумуляторів така: не можна заряджати батареї, коли температура їх елементів опускається нижче -5°C. Хоча в сучасних електромобілях встановлені пристрої, які спеціальними ТЕНами підігрівають охолоджуючу рідину, що циркулює через батарею. Тому якщо власник підключить холодний електромобіль до зарядної станції у -5 чи -10°C – авто покаже старт заряджання, але перед поповненням енергії витратить її у малій кількості на прогрів теплоносія-антифризу. Тому для власника сучасного електромобіля процес зарядки взимку та влітку принципово не відрізняється.

Виробники рекомендують заряджати електромобіль вдома від побутової розетки або використовуючи WallBox. Перебування авто у відносно теплому приміщенні – це підготовка мікроклімату в салоні з меншою витратою електроенергії.

Якщо ж треба зарядити електромобіль на вулиці, то варто подбати про чистоту лючка, під яким ховається роз'єм, і самого порту — прибрати сніг, щоб волога не потрапила всередину. Оригінальний кабель заряджання не боїться незначних опадів, та все ж у дощ чи сніг заряджатися не рекомендується, з метою безпеки. Втім, багато залежить від вузла зарядки авто: наприклад, в електричному Volvo XC40 завдяки ущільнювачу лючок щільно прилягає до кузова і навіть в хуртовину під ним не накопичується волога.

Як їздити?

У електромобілях 3 основні джерела споживання електроенергії. Головний – це рух. Другий споживач – кліматична установка, обігрів або охолодження салону. І найменше електроенергії споживає допоміжне обладнання – освітлення, склоочисники, аудіосистема та ін.

Взимку Volvo рекомендує тримати заряджену батарею, тому що мінусові температури – це підвищені вимоги до батареї і трохи знижена ємність. До того ж, заряд як мінімум у 30-40% – це рекомендація, яка діє і для ДВЗ щодо запасу бензину в баку. Взимку є висока імовірність потрапити в затор, спричинений опадами.

Перевага електромобіля взимку: на відміну від авто із ДВЗ, його не потрібно прогрівати. За низької температури батареї бортова електроніка короткочасно обмежить її віддачу для безпечної експлуатації. Але час цього прогріву значно нижчий, ніж у бензинових і тим паче дизельних авто.

Критичним порогом для електромобілів є температура у -10°C: нижче цієї позначки суттєво скорочується запас ходу. До такого морозу, багато електромобілів для опалення салону використовують безкоштовне тепло батареї – насос проганяє теплий антифриз через опалювач, чим і обігріває пасажирський відсік. А ось за сильних морозів додатково використовується електричний обігрівач.

Дослідження Volvo показують, що активовані обігрів керма та крісел швидше зігрівають водія та пасажирів, ніж тепловий вентилятор для прогрівання повітря в салоні. Тому електричний кросовер XC40 обладнаний трирівневими підігрівами 4-х крісел та керма навіть у початковій комплектації.

Щодо безпеки, на слизькому покритті електромобіль має свої переваги. Приміром, XC40 Recharge можна керувати однією педаллю: при відпусканні педалі акселератора авто автоматично сповільнюється за допомогою рекуперації енергії. Цей режим рекомендовано для слизького та засніженого покриття: він стабілізує курс руху і мінімізує блокування коліс. Відбувається м'яке гальмування «двигуном», а не гідравлічними гальмами коліс.

Раціональне використання електромобіля – це і вибір правильних зимових шин, з відповідною енергоефективністю. Модель гуми з високим показником економічності збільшить пробіг на одному заряді батареї. Залежно від опору коченню шини, її вплив на витрати енергії варіюватиметься від класу А (кращий показник) до класу Е (базова економічність). Із шинами вищого класу економічності витрачається менший заряд батареї, а також зменшується вплив на екологію.

Важливо пам'ятати, що у холоди тиск у шинах падає. Тому треба регулярно перевіряти цей параметр, адже у приспущених шин коефіцієнт опору коченню набагато вищий, ніж у коліс з нормальним тиском.

У сучасних електромобілях встановлено безліч систем, які значно підвищують комфорт під час керування. Наприклад, перед початком поїздки в нульову температуру Volvo може автоматично вмикати електрообігрів лобового та заднього скла, щоб мінімізувати їх запотівання і зберегти оглядовість. XC40 Recharge орієнтується на різницю салонної та забортної температури і визначає необхідність активації обігрівів.

Сучасний електромобіль у зимовий період не викликає значно більше труднощів, ніж автомобіль із ДВЗ. Особливо якщо враховувати умови експлуатації, знати, як працює електромобіль та використовувати усі його можливості.